Pensie limita de varsta

Pensie de invaliditate

Pensie anticipata

Pensie de urmas

Pensie internationala

Plata pensiilor

Conditii pentru obtinerea unei pensii de urmas

Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau īndeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

 

Copiii au dreptul la pensie de urmas

a) pāna la vārsta de 16 ani;

b) daca īsi continua studiile īntr-o forma de īnvatamānt organizata potrivit legii, pāna la terminarea acestora, fara a depasi vārsta de 26 de ani;

c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit īn perioada īn care se aflau īn una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

 

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la īmplinirea vārstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

Īn cazul īn care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie īn minus.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de vārsta, pe perioada īn care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de vārsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din cāstigul salarial mediu brut, prevazut in legea bugetului.

Sotul supravietuitor care are īn īngrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii īn vārsta de pāna la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pāna la data īmplinirii de catre ultimul copil a vārstei de 7 ani, īn perioadele īn care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din cāstigul salarial mediu brut, prevazut in legea bugetului.

Sotul supravietuitor care nu īndeplineste conditiile de mai sus beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca īn aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din cāstigul salarial mediu brut, prevazut in legea bugetului.

 

Calculul pensiei de urmas

Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:

a) pensia pentru limita de vārsta aflata īn plata sau la care ar fi avut dreptul, īn conditiile legii, sustinatorul decedat;

b) pensia de invaliditate gradul I, īn cazul īn care decesul sustinatorului a survenit īnaintea īndeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de vārsta.

Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), īn functie de numarul urmasilor īndreptatiti, astfel:

a) 50% - pentru un singur urmas;

b) 75% - pentru 2 urmasi;

c) 100% - pentru 3 sau mai multi urmasi.

Cuantumul pensiei de urmas, īn cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin īnsumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte.

Copiii si sotul supravietuitor care au dreptul la o pensie proprie si īndeplinesc conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sustinatorul decedat pot opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

 

Inscrierea la pensia de urmas

Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii si se acorda de la data īnregistrarii cererii.

Īn functie de elementele specifice fiecarei categorii de pensie, pensiile se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza:

- din prima zi a lunii urmatoare celei īn care a avut loc decesul, daca cererea a fost depusa īn termen de 30 de zile de la data decesului, īn situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator era pensionar, la data decesului;

- de la data decesului, daca cererea a fost īnregistrata īn termen de 30 de zile de la aceasta data, īn situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator nu era pensionar, la data decesului;

- de la data īndeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost īnregistrata īn termen de 30 de zile de la aceasta data, īn situatia pensiei de urmas acordate persoanei care īndeplineste conditiile prevazute de lege, referitoare la vārsta standard de pensionare, ulterior decesului sustinatorului.

Īn situatia īn care data īndeplinirii conditiilor de pensionare coincide cu o zi de sarbatoare legala, de repaos saptamānal sau cānd serviciul este suspendat, cererea de pensionare, īmpreuna cu actele necesare, se poate depune īn prima zi lucratoare ce urmeaza, fiind considerata depusa īn termen.

 

Īn atentia pensionarilor de urmas care isi continua studiile

Copiii au dreptul la pensie de urmas, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora , fara a depasi varsta de 26 de ani.

Copiii urmasi care, in cursul anului scolar implinesc varsta de 16 ani au obligatia sa prezinte dovada continuarii studiilor, respectiv adeverinta de elev, emisa in luna implinirii varstei. Termenul de depunere este sfarsitul lunii respective.

Copiii urmasi in varsta de peste 16 ani au obligatia sa prezinte adeverinta din care sa rezulte ca in anul scolar in curs urmeaza o forma de invatamant organizata potrivit legii. Data scadenta de depunere a adeverintei este 30 septembrie a fiecarui an, iar adeverinta va fi eliberata dupa deschiderea anului scolar.

Studentii urmasi, in varsta de pana la 26 ani, au obligatia sa prezinte adeverinta din care sa rezulte ca in anul universitar in curs urmeaza o forma de invatamant superior, organizata potrivit legii. Data scadenta de depunere a adeverintei este 5 octombrie a fiecarui an, iar adeverinta va fi eliberata dupa deschiderea anului universitar.